Advies van De Tuincoach

Wapen je tuin tegen droogte. Je eigen klimaattuin in 10 stappen.

Je tuin wapenen tegen droogte en extreme weeromstandigheden is nodig in het huidige klimaat. Maar hoe ontwerp je nu je eigen klimaattuin? Met deze 10 stappen kan je zelf aan de slag gaan om jouw tuin klimaatvriendelijker te maken.

 

Tuincoaching, tuinontwerp en tuinrealisatie

Zo maak jij jouw tuin droogtebestendig!

 

Je hebt het zelf vast al gemerkt: door klimaatverandering en -opwarming krijgen we steeds meer te maken met extreme weersomstandigheden. Er zijn langere periodes van droogte en als het regent is dat vaak hevig en veel op een kort tijdsinterval. Hierdoor merken we meer en meer dat inheemse bomen het moeilijk krijgen.

Ook in de tuin zien we dat planten die meer aangepast zijn aan drogere omstandigheden het vaak beter doen dan planten die meer vocht nodig hebben tijdens het groeiseizoen. De tuin schreeuwt om aanpassing aan het klimaat. Maar hoe ontwerp je nu je eigen klimaattuin? We lijsten enkele tips op om van jouw tuin een echte klimaattuin te maken.

1. Ontharding

Het komt steeds vaker in het nieuws: de lage grondwaterstanden. Ook al regent het vaak hard, toch wordt het grondwater maar langzaam aangevuld. Reden hiervoor is dat onze gronden na een warme droge periode moeilijk het regenwater absorberen. En als het dan regent, regent het zo hard dat het water eerder wegspoelt naar de riolering. Bijgevolg zet Vlaanderen massaal in op ontharding: zoveel mogelijk plaats vrijmaken, zodat regenwater kan insijpelen in de bodem. Ook in jouw tuin hou je hier best rekening mee: herbekijk waar je verharding nodig hebt en beperk dit tot het absolute minimum. Haal die tegels eruit waar ze niet nodig zijn. Indien je toch verharding nodig hebt, kies voor waterdoorlatende verharding.

2. Elke druppel telt!

Hoe minder regenwater naar de riolering wordt afgeleid, hoe beter voor jouw klimaattuin! Heb je een terras, deel van het dak en/of een overkapping in de tuin? Overweeg dan een wadi of buienborder. Hier kan het opgevangen regenwater in de grond sijpelen. De grootte van je wadi of buienborder is afhankelijk van het bodemtype en de oppervlakte waarvan het regenwater opgevangen wordt. Laat je begeleiden door een professional bij ontwerp en realisatie!

Wapen je tuin tegen droogte.

3. Zorg voor een goede bodemgezondheid

Een goede bodemgezondheid is een absolute voorwaarde om ook een goede plantgezondheid te garanderen. Een goede bodem heeft een kruimelige structuur, een optimale pH en voldoende voedingsstoffen om de planten te laten groeien en bloeien.

Zandbodems zijn vaak zuurder, laten voedingsstoffen sneller uitspoelen en laten water sneller insijpelen. Deze bodems kunnen verbeterd worden door kleikorrels toe te voegen en voldoende humus in te werken.

Kleigronden zijn zwaarder en laten moeilijker water door. Hier kan een goede kruimelstructuur bekomen worden door zand of lavagruis toe te voegen, naast humus.

Leemgronden zitten tussen de twee bovenstaande types: ze laten beter water door en houden toch voldoende voedingsstoffen vast. Het zijn om die reden de meest vruchtbare gronden. Toch dient ook hier het organische stofgehalte op peil gehouden te worden, door toevoeging van humus.

Een kruimelige bodem vereist ook kalk, immers dit bestanddeel bindt kleiplaatjes aan humus (het klei-humus complex). Voeg niet zomaar kalk en meststoffen toe aan je bodem! Laat steeds een bodemstaal analyseren voor je aan de slag gaat, zo weet je perfect hoe je de bodemconditie kan optimaliseren.

4. Alles moet bedekt zijn

In een klimaatrobuuste plantenborder zie je geen grond! Vul alles op met planten en gebruik mulchmaterialen zoals compost en houtsnippers tussen de planten. Dit zorgt er niet alleen voor dat onkruidgroei afgeremd wordt, het houdt ook verdamping tegen, verhoogt het organische stofgehalte en houdt het bodemleven actief.

Wapen je tuin tegen droogte.

5. Pas de beplanting aan

Gebruik op de droge en warme plaatsen in je tuin planten die tegen een stootje kunnen. Planten die droogteresistent zijn, hebben vaak dikke leerachtige bladeren of haartjes op de bladeren om verdamping te minimaliseren. Plant dus de juiste plant op de juiste plaats!

6. Creëer schaduw in de tuin

Maak gebruik van bomen. Deze hebben een verkoelend effect, het is in de nabijheid van bomen steeds enkele graden kouder dan op open plaatsen. Gebruik klimaatbomen die aangepast zijn aan de ‘nieuwe’ weeromstandigheden. Deze hebben meestal kleinere bladeren.

Wapen je tuin tegen droogte.

7. Laat muren en afscheidingen begroeien

Stenen en andere harde materialen warmen snel op en geven die warmte ’s avonds en ’s nachts terug af. Door gebruik te maken van klimplanten voorkom je die opwarming. En zo wordt jouw klimaattuin nog mooier ook!

8. Beperk de grootte van je grasplein

Het is beter te werken met plantenborders, bomen en struiken dan je tuin te laten domineren door een groot grasplein. Bekijk waarvoor dat grasplein moet dienen en beperk de oppervlakte ervan tot een minimum.

Wapen je tuin tegen droogte. Heb je advies nodig bij het ontwerpen van jouw tuin of wil je het ontwerp overlaten aan een professional? Informeer over onze prijzen rond tuincoaching en tuinontwerp.

9. Laat het gras wat langer

Indien je toch een grasplein hebt, laat het gras wat langer. Zo warmt de bodem minder snel op en heb je minder verdamping. Gras hoeft niet korter te zijn dan 6 cm (en liefst zelfs wat langer)!

10. Geef geen water

Gras zal snel ‘bruin’ worden, maar even snel opnieuw ‘vergroenen’ als het wat natter wordt. Door te mulchen in je borders verminder je verdamping. Zien je planten alsnog af van die droge periode? Beperk dan je watergiften: het is beter om 1x veel water te geven dan elke dag te sproeien. Immers, je moet planten gewoon maken om zelf op zoek te gaan naar water.

Wil jij je tuin wapenen tegen droogte. Ben jij benieuwd hoe jouw klimaattuin eruit kan zien? Vraag een tuincoaching aan of laat ons je tuin ontwerpen! Maak vrijblijvend je afspraak.

Een bloemenweide in jouw tuin?

Een bloemenweide in jouw tuin?

Wil je de biodiversiteit in jouw tuin boosten? Heb je nog ergens een zonnig stukje tuin waar je iets mee wil doen? Ga dan voor een bloemenweide! Met dit stappenplan van Tuincoach Dieter kan je zelf aan de slag gaan!

Dieter Blancquaert is een plantkundig bioloog en doctor in plantenfysiologie. Al meer dan 30 jaar is hij gepassioneerd bezig met planten en tuinen, wat resulteert in een enorme plantenkennis, een grote praktische kennis en een ton aan wetenschappelijke bagage.

Zijn tuinen zijn oases van biodiversiteit en bloemen, waarin je elke dag op ontdekking kan gaan en de kleine wonderen van de natuur leert apprecieren.

Hij heeft er zijn missie van gemaakt om zoveel mogelijk percelen om te toveren tot prachtige, functionele tuinen. Dieter richt zich met zijn diensten hoofdzakelijk tot doe-het-zelvers die op een budget-vriendelijke manier het mooiste uit hun tuin willen halen, maar professioneel advies nodig hebben om dit te realiseren. U zal merken, zijn passie voor zijn vak werkt aanstekelijk! Zin om samen met hem aan de slag te gaan?