Advies van De Tuincoach

Hoe kan ik de biodiversiteit in mijn tuin vergroten?

Niet alleen jij kan van je tuin genieten, er zijn ook tal van kleine bezoekers die met veel plezier gebruik willen maken van die groene ruimte. Bijen, vlinders, egels, volgels,… zijn steeds op zoek naar gastvrije tuinen! Tuincoach Dieter geeft alvast enkele tips mee, zodat ook jij de biodiversiteit in jouw tuin kan vergroten!

 

Tuincoaching, tuinontwerp en tuinrealisatie

Een biodiverse tuin is een levendige, gastvrije plek voor de natuur!

 

Meer en meer groeit het besef dat een tuin niet enkel functioneel en mooi moet zijn, maar dat ze ook een belangrijke schakel is in het behoud van biodiversiteit. Gelukkig maar! Hierbij geven we enkele tips rond hoe ook jij je steentje kan bijdragen en de biodiversiteit in je tuin kan vergroten.

1. Bij het ontwerpen van je tuin

    • Creëer gelaagdheid in je tuin

    Gebruik naast (eenjarigen, tweejarigen en/of) vaste planten eveneens struiken en bomen in de tuin. Dit maakt een border niet enkel interessant op esthetisch en klimaatadaptief vlak, maar creëert ook schuil- en rustplaatsen voor grotere dieren, zoals vogels.

    • Een grasplein moet functioneel zijn

    Indien je een grasplein wilt, stel je de vraag waarvoor ze moet dienen en beperk de oppervlakte van het grasplein tot het noodzakelijke. Geef bij het ontwerp voorrang aan bloemenborders, bomen en struiken, die vergroten de biodiversiteit in je tuin.

    • Zorg voor water in je tuin

    Toegegeven, niet iedereen heeft plaats voor een vijvertje, maar ook een waterschaal bewijst zijn nut. Water wordt niet enkel gebruikt door vogels, het is ook een belangrijke biotoop voor (water)insecten.

    • Laat muren en schuttingen begroeien

    Er zijn tal van interessante en mooie klimplanten die hiervoor ingezet kunnen worden! Deze zorgen niet alleen voor meer bloemen, maar eveneens een schuilplaats voor dieren en insecten.

       

      • Maak veelvuldig gebruik van vaste planten

      Een- en tweejarigen zijn uiteraard ook meer dan welkom, maar daar wordt vaak minder rekening mee gehouden bij het ontwerp van een tuin. Vaste planten geven meer bloemen dan pakweg struiken en heesters, dus vormen ze de hoofdmoot in de plantenborders. De bloemen zijn niet enkel nuttig voor vlinders en bestuivers, ook andere insecten gebruiken planten als waardplant.

      • Zorg voor voldoende variatie

      Een monobeplanting is minder interessant op vlak van biodiversiteit! Maak gebruik van verschillende plantengeslachten (en -families) in de vaste plantenborder, hoe meer variatie, hoe groter de biodiversiteit in je tuin!

      • Bloemen in elk seizoen

      Bestuivers en andere insecten hebben nectar en pollen nodig! Zorg ervoor dat de bloeiboog van je tuin zo breed mogelijk is! Vaste planten bloeien vaak pas vanaf mei tot aan de eerste vorst. Om bloemen vroeger op het jaar te krijgen, dien je gebruik te maken van bloembollen en winterbloeiers.

      • Gebruik planten die dicht aanleunen bij de inheemse beplanting

      Maak je liever gebruik van cultuurplanten in plaats van inheemse planten? Geen probleem! Selecteer bij je ontwerp planten uit inheemse families (Asteraceae, Lamiaceae, Fabaceae,…). Zorg voor voldoende variatie qua bloemvorm en bloeiwijze. Vermijd cultivars met dubbele bloemen, die komen in de natuur vaak niet voor.

      Klimaattuin

      2. Bij het aanleggen van je tuin

        • Optimaliseer de bodemconditie

        Naast biodiversiteit bovengronds is het leven onder de grond minstens even belangrijk in een biodiverse tuin. Immers, een gezond bodemleven resulteert in gezonde planten en een goed werkende nutriëntencyclus. Laat bij aanleg van je tuin de bodem analyseren, dat bespaart je een hoop geld en ellende achteraf. Optimaliseer de pH van je bodem (indien nodig), voeg voldoende compost toe (of andere bodemverbeteraars) voor een goede kruimelstructuur, gebruik (indien nodig) enkel organische meststoffen en maak de grond goed los.

          • Installeer bijenhotels en nestkastjes

          Dit is een evidente tip! Niet alleen goed voor de diertjes zelf, maar het is ook een waar plezier om te zien dat ze dankbaar gebruik maken van jouw ‘tuinfaciliteiten’.

          Biodiversiteit in mijn tuin vergroten

          3. Bij het onderhoud van je tuin

            • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen

            Met deze middelen dood je niet alleen de plaaginsecten, maar eveneens de nuttige insecten. Panikeer niet als je ergens bladluizen ziet, de lieveheersbeestjes en andere ‘predatoren’ zullen je helpen de plaag te beheersen. Heb je toch de drang om in te grijpen? Ga dan voor biologische bestrijdingsmiddelen.

            • Maai (delen van) het grasplein niet

            Maai-mei-niet is een bekend initiatief, de ‘onkruiden’ in je gazon zorgen voor nectar en ander voedsel wanneer de andere planten in je tuin nauwelijks in bloei zijn. Zie je het niet zitten om je volledig grasplein onaangeroerd te laten in mei? Kies er dan enkele stukken uit – kijk goed waar interessante ‘onkruiden’ staan –  en maai die niet. Je kan ook verder gaan en beslissen om bepaalde delen in het grasplein het jaarrond niet of slechts 1-maal te maaien.

              • Wees wat minder proper!

              Een biodiverse natuurlijke tuin hoeft helemaal niet slordig en verwilderd te zijn! Selecteer een beschutte plaats in de tuin en verzamel daar afgevallen takken en snoeiafval. Egels en andere kleine dieren zullen je dankbaar zijn!

              • Maak je borders pas schoon in het voorjaar

              Vele insecten ‘overwinteren’ in je tuin. Verwijder de ‘dode’ stengels en bladeren van vaste planten pas in het voorjaar (maart-april). Vooral de afgestorven delen van siergrassen zijn geprefereerde insectenhotels tijdens de winter!

              Professioneel advies nodig bij het ontwerpen en realiseren van je biodiverse droomtuin? Vraag een tuincoaching aan!

              Een bloemenweide in jouw tuin?

              Een bloemenweide in jouw tuin?

              Wil je de biodiversiteit in jouw tuin boosten? Heb je nog ergens een zonnig stukje tuin waar je iets mee wil doen? Ga dan voor een bloemenweide! Met dit stappenplan van Tuincoach Dieter kan je zelf aan de slag gaan!

              Dieter Blancquaert is een plantkundig bioloog en doctor in plantenfysiologie. Al meer dan 30 jaar is hij gepassioneerd bezig met planten en tuinen, wat resulteert in een enorme plantenkennis, een grote praktische kennis en een ton aan wetenschappelijke bagage.

              Zijn tuinen zijn oases van biodiversiteit en bloemen, waarin je elke dag op ontdekking kan gaan en de kleine wonderen van de natuur leert apprecieren.

              Hij heeft er zijn missie van gemaakt om zoveel mogelijk percelen om te toveren tot prachtige, functionele tuinen. Dieter richt zich met zijn diensten hoofdzakelijk tot doe-het-zelvers die op een budget-vriendelijke manier het mooiste uit hun tuin willen halen, maar professioneel advies nodig hebben om dit te realiseren. U zal merken, zijn passie voor zijn vak werkt aanstekelijk! Zin om samen met hem aan de slag te gaan?